AVV

Wil je je ook inzetten om te voorkomen dat je helemaal niets overhoudt van de mooie pensioenbeloftes die je krijgt, dan kun je je ook aansluiten bij AVV, dat speciaal voor dit doel is opgericht door Martin Pikaart en anderen. AVV komt op voor generaties die bij ongewijzigd beleid de dupe worden van het naderende pensioendrama.

Andere boeken van de auteur:

Wanbeleid

ArchiefNieuwsbrief

Lijsttrekkers moeten over pensioen debatteren

Pensioen speelt nauwelijks een rol bij de verkiezingsdebatten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de steun aan Griekenland.

Dat moet veranderen. Pensioen is de enige sociale zekerheid waar vrijwel iedereen gebruik van maakt. Het tekort in de pensioenfondsen ten opzichte van hun ambitie om de inflatie te compenseren is onderhand opgelopen tot ruim 300 miljard Euro, stukken hoger dan bijvoorbeeld de totale Nederlandse steun aan Griekenland.

Overigens hebben juist onze pensioenfondsen sterk geprofiteerd van de hoge rentes die Griekenland (en Spanje Italië, Ierland etc) jarenlang hebben betaald. Nu ze in de problemen zitten proberen ze de deelnemers om de tuin te leiden, niet voor niets is de pensioenfederatie -dé lobbyclub van alle pensioenfondsen- onlangs stevig door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt wegens ‘oneerlijke en misleidende’ communicatie. Maar wel betaald van de premies van de verplicht aangesloten deelnemers.

Door de vergrijzing en het jarenlang ontkennen van de problemen zit de sector nu dus diep in de problemen. De lusten en lasten zijn extreem scheef verdeeld over de generaties. Jongeren gaan circa tien jaar langer doorwerken dan VUTtende babyboomers, betalen enkele jaarsalarissen meer aan premie maar krijgen daarvoor tientallen procenten minder pensioen terug.

De “oplossing” waar de sociale partners mee komen is een zelfde soort rekentruc waar Griekenland destijds de Euro mee werd ingerommeld. Bovendien worden door deze truc wederom tientallen miljarden Euro’s van jong naar oud gesluisd.

Er is maar één oplossing. Jongeren moeten zo snel mogelijk uit dit systeem stappen. Zij hebben helemaal niets meer te zoeken in een systeem waar ze geen inspraak hebben, waar ze aantoonbaar veel slechter af zijn dan erbuiten en waar conservatieve vakbonden als FNV en CNV hun vergrijsde ledenbestand uit de wind houden op kosten van jongeren.

Dit onderwerp dient hoog op de agenda van politieke partijen te staan, omdat hier fundamentele keuzes gemaakt worden: moeten komende generaties alle kosten betalen van een uit de hand gelopen welvaartsstaat waar ze zelf geen profijt van hebben of wordt er enige solidariteit van ouderen gevaagd?