AVV

Wil je je ook inzetten om te voorkomen dat je helemaal niets overhoudt van de mooie pensioenbeloftes die je krijgt, dan kun je je ook aansluiten bij AVV, dat speciaal voor dit doel is opgericht door Martin Pikaart en anderen. AVV komt op voor generaties die bij ongewijzigd beleid de dupe worden van het naderende pensioendrama.

Andere boeken van de auteur:

Wanbeleid

ArchiefNieuwsbrief

Animatiefilmpje over “het beste pensioenstelsel ter wereld-deel 1”

In dit filmpje wordt het pensioenstelsel in 6 minuutjes uit de doeken gedaan, inclusief de scheve verdeling van lusten en lasten  over de generaties. Het vat als het ware 200 pagina’s van De pensioenmythe in deze 6 minuten samen.

Deel 1 bevat de relevante feiten, deel 2 zal gaan over de actoren.

Bijgaand rapport bevat de relevante verwijzingen.Forum

Ben je geschrokken van het naderende verlies van vele tonnen aan pensioengeld? Wil je er iets aan doen? Dat kan. Je kunt hier meediscussi�ren.2 berichten

 1. Hallo,
  Met veel interesse heb ik het filmpje gezien. En wil ik graag mijn complimenten geven aan de makers. Zeldzaam goed uitgelegd. Het lastige vind ik wel: wat nu? wat kan je als individu doen?

  Nu heb ik zelf een beschikbare premie regeling. Omdat ik in de IT werk heb ik die ook al 15 jaar lang. Als ik het filmpje zien met alle nadelen, dan zou in theorie mijn pensioen veel beter moeten zijn. Ik heb immers meer controle over mijn eigen pensioenbeleggingen. Alleen heb ik daar zeer sterkte twijfels over.
  Mijn vraag aan u is over u daar meer aandacht aan zou kunnen geven. Inmiddels moeten er toch ook enkele honderdduizenden Nederlanders zijn met een dergelijk beschikbare premie pensioen. Mijn vragen betreffen de volgende zaken.
  – werkt het systeem wel echt goed? Het is 20/30 jaar geleden bedacht. Maar zijn er al veel mensen die een uitkering op basis hiervan krijgen?
  – Het bedrag dat wordt afgedragen door mijn baas en mijzelf wordt door mijn baas bedacht. Maar klopt dit bedrag wel? Persoonlijk heb ik sterke twijfels aan de betrouwbaarheid van bedrijfseigenaren om dit voor hun personeel goed te regelen aangezien ze in hun eigen portomonee voelen.
  – ik krijg al vele jaren zeer onoverzichtelijk overzichten over rendementen. Ik vertrouw die overzichten helemaal niet. Maar niemand lijkt ze te kunnen controleren.
  – Wie controleert dit beschikbare premie systeem eigenlijk? de pensioenfondsen lijken in ieder geval nog gecontroleeerd te worden. Mijn pensioen niet…
  – Pensioen aankoop; het idee is dat ik op mijn pensioeneringsdatum een pensioen koop. Maar wie bepaalt de prijs van dit pensioen. Omdat dit afhankelijk is van de rente stand over 25 jaar, kan nu onmogelijk bepaald worden of ik wel genoeg pensioen kan kopen? Bovendien is die aankoop verplichte winkelnering. ik kan zelf niet kiezen bij wie ik het koop. Deze aankoop bepaalt alleen wel de hoogte van mijn pensioen tot aan mijn dood. Een super belangrijk moment dus.

  Ik hoop dat u begrijpt dat ik het een systeem vindt maar een hoop rare onderdelen die zeer onzeker zijn. Het bizarre vindt ik dat er maar zo weinig mensen zijn die het uberhaupt kennen/beseffen dat ze in een soort van loterij mee doen?

  Ik hoop dat er in toekomst meer aandacht komt voor dit systeem.
  De werkgevers hebben het bedacht om de risico’s bij hun weg te halen maar het risico ligt nu bij de werknemer en die is daar amper op voorbereid. terwijl het verplichte winkelnering is.

 2. maarten op oktober 12th, 2012 om 11:16 am
 3. De pensioenmythe beschrijft waarom het Nederlandse pensioenstelsel, alom geprezen als ‘het beste ter wereld’, bij ongewijzigd beleid ten dode is opgeschreven. Nu de babyboomgeneratie met pensioen gaat, verandert menig pensioenfonds van een spaarpot in een uitkeringsverstrekker.

 4. Virtual server op december 21st, 2016 om 2:13 pm