AVV

Wil je je ook inzetten om te voorkomen dat je helemaal niets overhoudt van de mooie pensioenbeloftes die je krijgt, dan kun je je ook aansluiten bij AVV, dat speciaal voor dit doel is opgericht door Martin Pikaart en anderen. AVV komt op voor generaties die bij ongewijzigd beleid de dupe worden van het naderende pensioendrama.

Andere boeken van de auteur:

Wanbeleid

ArchiefNieuwsbrief

Pensioenmythe zwelt aan

In de Pensioenmythe beweer ik dat er alleen een akkoord kan komen indien de verantwoordelijken eerlijk zijn over de huidige situatie: te veel beloofd, te weinig betaald, dus ze moeten korten. Doen ze dat niet dan is het alleen mogelijk een akkoord te bereiken met tovenarij. Helaas hebben sociale partners gekozen voor de laatste optie.

De tovenarij in kwestie heet ‘rekenen met een hogere disconteringsvoet’. Daarmee rekenen ze zichzelf rijk zodat het probleem verdampt. Alsof je de klimaat problematiek te lijf gaat door ineens de gletsjers in yards in plaats van meters te gaan meten. Dan blijkt ineens dat de gletsjer de afgelopen decennia nauwelijks is gekrompen. En dan kunnen we weer lekker steenkool, olie en gas gaan stoken. Laten we voor de verandering eerst eens horen wat anderen ervan vinden.

Hoogleraar Theo Kocken in het FD van 17 juni: “Afgesproken is met dezelfde pot geld meer uit te keren. De Griekse boekhoudfraude is er niets bij”.

Journalist en econoom Mathijs Bouman spreekt van een “verliesverdubbelaar” (FD 16 juni).

Lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Henriëtte Prast spreekt van een Ponzi-scheme, een piramidespel zoals Bernard Madoff dat gebruikte.

Zelf gebruikte ik de term piramidespel al een paar jaar geleden.

Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen spreekt in het NRC van 17 juni van “ongegeneerd graaien in de pensioenkassen door vijftigplussers”.

 

Heldere taal. Nu de voorstanders van het akkoord.

FNV voorman Peter Gortzak over de kritiek van deskundigen: “Er staan wel erg veel deskundigen op ineens.” Om die reden vindt hij “deze zogenaamde critici” niet geloofwaardig”.

VNO NCW voorman Bernard Wientjes: “Er was een verschil tussen schijn en werkelijkheid. .. We gaan nu de schijn wegnemen.”

Minister Henk Kamp in het FD van 20 juni: “het akkoord is evenwichtig.”

FNV voorzitster Agnes Jongerius: “Wat mij betreft is dit een mooi akkoord dat mensen voldoende zekerheid biedt over hun pensioen. Dit is een nieuw collectief, solide en solidair pensioensysteem waarin sprake is van keuzevrijheid, een evenwichtige belangenafweging en verdeling van risico’s.”

Hm, solide en solidair, waar hebben we dat meer gehoord. De wereld heeft blijkbaar nog steeds behoefte aan mythes. Steeds meer, lijkt het wel.

 

 Forum

Ben je geschrokken van het naderende verlies van vele tonnen aan pensioengeld? Wil je er iets aan doen? Dat kan. Je kunt hier meediscussi�ren.Een berichten

  1. Ik hoop van harte dat het zal lukken voldoende jongeren (iedereen onder de 50 zeg maar) te mobiliseren om een breuk af te dwingen. Een breuk die het mogelijk maakt vrijwillig uit het systeem te stappen, maar nog wel in loondienst te blijven. Daarbij aangetekend dat het 2/3e deel dat de werkgever momenteel in de pensioenpot stort, jouzelf (bruto) toekomt.

    HOE kan die breuk worden geforceerd? Met zijn allen op het Malieveld werkte vroeger goed, maar zie ik de huidige jongeren (inclusief ikzelf) niet doen. Maar wat dan wel te doen?

  2. Gert Klein op december 12th, 2012 om 11:14 pm